U časopisu Journal of Clinical Psychiatry objavljena je studiju u kojoj je dokazano kako Tai Chi može pomoći kod blage do umjerene depresije bez uzimanja dodatne medikacije.

Vježbanje Tai Chi-a doveo je do značajnog smanjenja simptoma depresije i to bez ikakve druge pomoći. Pilot studiju  proveli su istražitelji Massachusetts General Hospital (MGH) i Albert Yeung voditelj Kliničkog istraživačkog programa za depresiju.

Neke prethodne studije pokazale da Tai Chi može biti koristan u liječenju anksioznosti i depresije, no u većini slučaja Tai Chi se koristio kao dodatak liječenju, u ovom istraživanju to nije bilo tako, ovdje nije bilo usporednig liječenja već se depresija sanirala samo vježbanjem Tai Chia.

Istraživanje je imalo tri grupe. Jedna grupa je sudjelovala u edukativnom programu koja uključuje rasprave o stresu i mentalnom zdravlju. Druga grupa dva puta tjedno vježbala je Tai Chi, a treća skupina je bila kontrolna. Od 50 sudionika koji su sudjelovali u istraživanju njih 17 bilo je u grupi koja je vježbala Tai Chi, njih 14 je sudjelovalo u obrazovnoj skupini i u  kontrolnoj grupi bilo je 19. Nakon 12 tjedana pokazalo se da je najviše napretka i poboljšanja imala grupa koja je vježbala Tai Chi.

 

 

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.