Prema American Cancer Society, više od 11,4 milijuna Amerikanaca trenutno živi s rakom. Zna se da značajan broj pacijenata koji primaju kemoterapiju uz sve ostale nuspojave mogu imati i kognitivne smetnje, uključujući smanjenje verbalnog izričaja i pamćenja. Znanstvenicu su pokušali pronaći načina kako pomoći takvim pacijentima da prevladaju neke od tih problema.

Godinama znanstvena zajednica zna da Tai Chi pozitivno utječe na tjelesno i emocionalno zdravlje, no nije bilo istraživanja u svezi s kognitivnim funkcijama. Nova pilot studija pratila je skupinu žena koje su primale kemoterapiju. Žene su dva puta tjedno vježbale Tai Chi 60 minuta tijekom 10 tjedana. Kako bi vidjeli promjene bile su podvrgnute testiranju (pamćenje, jezik, pozornost, stres, raspoloženje i umor) prije i poslije tih 10 tjedana vježbi. Rezultati testova pokazali su kako su žene postigle značajna poboljšanja u psihološkom zdravlju i kognitivnim sposobnostima potvrdila je Stephanie Reid-Arndt, docentica i predsjednica Odjela za zdravstvenu psihologiju na University of Missouri.

Sada znamo da Tai Chi može pomoći ljudima pogotovo onima koji primaju kemoterapiju, ali jednako tako može pomoći bilo kome.

Studija je objavljena u Complementary Therapies in Clinical Practice.

Please follow and like us: