Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako u Hrvatskoj preveliku tjelesnu masu ima 64% muškaraca i 52% žena, a preveliku tjelesnu masu ima i 19% djece.

Prekomjerna težina uz sve ostale zdravstvene probleme predstavlja dodatni stres za zglobove, pogotovo koljena. No to nije sve, čak su i upalni faktori povezani s viškom kilograma što može izazvati probleme na drugim zglobovima.

Znate li da dok hodate na ravnoj površini pritisak na koljena jednak je 1,5 težine tijela.

To znači da osoba od 100 kilograma ima pritisak na koljeno od 150 kila. Doda li se nagib, pritisak  postaje još veći. Kod penjanja i silaska niz stepenice taj pritisak  je i 3x puta veći.  Zato je svaka kila manje,  veliko rasterećenje na zglobovima.

Dobro je znati kako je Tai Chi  odličan i za sprečavanje pretilosti i kontrolu tjelesne težine. Istraživanje je pokazalo da primjena Tai Chi-ja može dati rezultate u programima mršavljenja ili kontrole tjelesne težine kod odraslih osoba srednje dobi.

Ovdje možete pogledati i usporediti potrošnju kalorija kod različitih sportskih aktivnosti. Osoba koja vježba Tai Chi potroši između 236 i 372 kalorije na sat, ovisno o tjelesnoj težini. Za usporedbu, to je jednako potrošnji kalorija kod aktivnosti kao što su brzo hodanje, vožnja biciklom brzinom ispod 16 km/h, vježbanje aerobika u vodi, plivanje ili igranje stolnog tenisa.

Uz sve ostale blagodati koje Tai Chi ima na um i tijelo dobro je i ovo znati.

Please follow and like us: