Tai chi je drevna kineska praksa usmjerena na fleksibilnost i koordinaciju cijelog tijela koja promiče harmonizirano kretanje u prostoru. Prethodna istraživanja pokazala su da je Tai Chi učinkovit način za poboljšanje kontrole ravnoteže i fleksibilnosti kod starijih osoba. Ovo sugerira da bi vježbanje Tai Chi-a moglo pomoći u zaštiti od pada, što je glavni uzrok ozljeda, pa čak i smrti kod starijih odraslih osoba.

Dr. Sc. Rafael Lomas-Vega sa Sveučilišta Jaén u Španjolskoj i njegove kolege pretražili su sva relevantna istraživanja o ovoj temi. Analiza objavljenih studija pokazala je da Tai Chi pomaže smanjiti broj padova kod starije populacije kao i kod rizičnih odraslih osoba. Rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, nude jednostavan i holistički način sprečavanje ozljeda.

Postoje mnogi dokaz da je Tai Chi značajno smanjio stopu pada, čak za 43% u usporedbi s ostalim intervencijama u kratkoročnom praćenju (manjem od 12 mjeseci) i za 13% u dugoročnom praćenju (više od 12 mjeseci). Što se tiče štetnih padova, Tai Chi smanjio je rizik za 50% u roku do 12 mjeseci i 28%  na duže vrijeme.

Dr. Lomas-Vega  tako zaključuje da se vježbanje Tai chi-a svakao može preporučiti kao odličan alat za sprječavanje padova starijih ali i osoba koje imaju povećan rizik od padova.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.