Znanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost Tai Chi-ja na niz zdravstvenih stanja međutim sami mehanizmi liječenja još uvijek nisu dovoljno istraženi.

Primjerice učinkovitost Tai Chi-ja u literaturi se objašnjava povećanjem varijabilnosti srčanog ritma. Varijabilnost srčanog ritma govori u razini forme i zdravlja osobe. Ako je manja, to može ukazivati na zdravstvene probleme, dok su osobe s većim varijabilnošću zdravije i u boljoj formi.

Nadalje, jedan od najvažnijih učinaka vježbanja Tai Chi-ja je postizanje povećane i trajnije relaksacije te smanjenje aktivnosti simpatičkog nervnog sustava što umanjuje niz somatskih simptoma te pomaže kod tjeskobe, depresije, visokog krvnog tlaka i oporavka od autoimunih bolesti.

Također, istraživanja su pokazala da Tai Chi može utjecati na upalne procese i imunološke reakcije kako kod osoba sa zdravstvenim problemima tako i kod zdrave populacije. Pokazalo se da se primjenom Tai Chi-ja smanjuje razina „C reaktivnog proteina“ ili CRP-a koji je jedan od najvažnijih indikatora upala. Porast CRP-a može ukazivati na pojavu akutnih upala, infekcija, ili bolesti.