Promatrajući kroz povijest, motivacija za vježbanje Tai Chi-ja bila je višestruka. Prije svega to je sustav samoobrane, međutim taj sustav nosi dobrobit za fizičko te psihičko zdravlje i kondiciju, a može se upražnjavati i kao sportska aktivnost.

Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da dugotrajna praksa Tai Chi-ja dovodi do pozitivnih promjena u tjelesnom i mentalnom stanju čovjeka. Tai Chi u svijetu popularan kao masovni pokret rekreacije za zdrav i dug život. Već ga mnoge zdravstvene ustanove koriste kao oblik terapije za ozdravljenje od mnogih bolesti. Svakim danom znanost otkriva i dokazuje povezanost Tai Chi-ja s različitim zdravstvenim benefitima.

Dok vježbate Tai Chi pokreti su tako prirodni i fluidni i usklađeni s disanjem. Tada se na prirodan način pokreće sav lokomotorni sustav, unutarnji organi kao i cijeli kardiovaskularni sustav. Sve to dovodi do općeg poboljšanja stanja organizma. Ove vježbe odlične su kao preventiva ali i kao pomoć u liječenju već postojećih bolesti.

Ova vještina pozitivno djeluje na kosti i zglobove, na pokretljivost tetiva i mišića, pomaže prokrvljenost, regulira funkcije živčanog sustava, otklanja stres, poboljšava metabolizam i jača imunološki sustav. Odlična je kao pomoć kod reumatizma, artritisa, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Alzheimerove bolesti kao i raznih psihosomatskih bolesti.

Neka istraživanja pokazala su kako već poslije 5 minuta vježbanja mozak uđe u mirno i opušteno stanje kao kada se odmaramo.

Stariji ljudi koji su imali teškoće u kretanju i održavanju ravnoteže tijela, poslije samo nekoliko mjeseci vježbanja, počeli su se kretati bez problema. Ispitivanja su pokazala kako im se popravila cirkulacija, memorija je bilja bolja, a njihov mozak je pokazivao vrlo živu mentalnu aktivnost. Testovi i istraživanja koja su obavljena s ljudima od 65 do 85 godina starosti, koji su bolovali od arterioskleroze, senilnosti, osteoporoze, degenerativne deformacije zglobova, visokog kolesterola pokazali su kako se njihovo stanje poslije samo 6 mjeseci vježbanja Tai Chi-ja znatno popravilo.

Upravo zbog svojih znanstveno dokazanih učinaka, Tai Chi je dio integrativne medicine u razvijenim zdravstvenim sustavima.

Integrativna medicina stavlja pacijenta i njegove potrebe u središte procesa liječenja i brige o zdravlju. U tom smislu ona povezuje medicinsku znanost i komplementarne metode koje su potvrđene u znanstvenim istraživanjima. Načela integrativne medicine korespondiraju s definicijom zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prema kojoj je zdravlje “stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti” Sukladno tome integrativna medicina vodi brigu o zdravlju osobe uzimajući u obzir njene individualne karakteristike ali i sve okolnosti koje mogu doprinijeti održavanju zdravlja odnosno liječenju bolesti. U tu skupinu komplementarnih metoda liječenja svrstava se i Tai Chi sa svojim znanstveno dokazanim terapeutskim učincima.

Opsežna istraživanja o utjecaju Tai Chi Chuana na zdravlje govore o njegovoj učinkovitosti:

  • Na opće psihološko stanje čovjeka,

  • Prevenciju pada kod starije populacije,

  • Smanjenje visokog krvnog tlaka,

  • Smanjenje boli kod bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva kao što je artroza,

  • Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti,

  • Upravljanje kroničnim bolovima i depresijom.